Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/tarnokikozert/web/modules/mod_jm_pagetitle/tmpl/default.php on line 19

Utcabútorok gyártása újrahasznosított raklapokból” mintaprojekt

Előzmények 

2014 januárjában Magyarország belügyminisztere pályázatot hirdetett új típusú közfoglalkoztatási programok kidolgozására. A pályázat célja az volt, hogy a pályázók olyan, a 2014. év folyamán indítható, a hagyományos és megszokott közfoglalkoztatási programoktól eltérő programjavaslatokat dolgozzanak ki, amelyek az ország egészén, vagy annak több területén – elsősorban hátrányos helyzetű, kedvezményezett térségekben és településeken – valósíthatók meg. 

A pályázati felhívás keretében olyan közfoglalkoztatási programjavaslatokat vártak, amelyeknek célja az értékteremtés, társadalmilag hasznos tevékenységeket foglalnak magukban, folyamatos munkavégzést tesznek lehetővé és olyan foglalkoztatási területeket céloznak meg, amelyeket addig a közfoglalkoztatási programok nem érintettek. 

Ezen a pályázaton a Tárnoki Köz-Ért Településüzemeltetési Kft. újrahasznosított raklapokból készítendő utcabútorok gyártására adott be projekttervet. Az alapötlet az volt, hogy a település sok más kisebb, anyagi forrásokkal korlátozottan rendelkező településhez hasonlóan keveset tud költeni a köztereken lévő utcabútorok beszerzésére, illetve karbantartására, így érdemes olcsó és viszonylag nehezen ellopható és rongálható bútorokat készíteni. 

A projekt megvalósítása nem igényel külön „üzemcsarnokot”, az a települési karbantartó műhelyben elvégezhető. A gyártás a program befejezése után is fenntartható egyrészt a javítások, másrészt újabb bútorok készítése miatt, hisz az önkormányzati igények kielégítése után a bútorkínálat bővítésével (kerti komposztálók, teraszbútorok stb.) a lakosság felé lehet nyitni. Mivel Tárnok Nagyközségben a környezettudatos gondolkodás meglehetősen erős, így szinte magától adódott az alapanyag – a raklap –, amely amellett, hogy olcsón beszerezhető, újrahasznosított anyag, és a kor igényeinek is megfelel, hisz világszerte egyre nő a raklapból készített bútorok népszerűsége. 

A belügyminiszter pályázatán cégünk több mint 200 pályázó között ért el megosztott III. helyezést. Az elismerést Jelencsik József cégvezető vette át a BM ünnepségén Pintér Sándor belügyminisztertől. 

A mintaprogramban a tervek alapján öt, a fa megmunkálásával kapcsolatos szakember közfoglalkoztatását tervezte a cég, valamint a munka elvégzéséhez használható kisgépek beszerzését. 

A programban nyersanyaglista és az elkészítés módjának, a technológiai sorrendnek a dokumentálása is szerepelt. 

A munkák megkezdését gondos kutatómunka, tervezés és igényfelmérés előzte meg. 

Többféle pad, asztal, virágtartó és kerékpártároló gyártásának tervei körvonalazódtak és készültek el. A tervek szerint az első bútorok a tárnoki közintézményekbe kerülnek kihelyezésre. 

 

 

Megvalósítás 

A megnyert pályázat alapján megkezdődött a Munkaügyi Központtal közösen a megfelelő szakemberek kiválasztása a munkanélküli állományból. Sikerült kiválasztani 5 főt a helyi lakosokból, akik alkalmasak voltak a projekt feladatainak elvégzésére. 

A pályázat időtartama alatt a felvett személyek közül ketten sikeresen felvételt nyertek egy építőipari céghez és így visszakerültek az aktív dolgozói állományba. Ezért helyettük ismét kerestünk megfelelő személyeket, akik a megvalósításban a segítségünkre lehettek. Így a program ismét két főnek adott lehetőséget, hogy ne csak a segélyekből tudjanak bevételhez jutni, és szakmai tapasztalatokat szerezzenek ezzel is versenyképesekké tegyék magukat a munkaerőpiacon a projekt lezárulása után. 

A pályázatban résztvevő munkások, ha az időjárás vagy egyéb körülmények nem tették lehetővé a bútorok gyártását, a településüzemeltetési munkálatokban segítették cégünk munkáját. 

A munkák elvégzéséhez szükség volt még a megfelelő munkaruhák és védőeszközök, szerszámok és kisgépek beszerzésére, amit a pályázati keretösszegből tudtunk finanszírozni. 

A telephelyen található nyitott és fedett szín alatt meg lehetett kezdeni a raklapok csiszolását, szétszerelését.

 

 

A projekt időtartama alatt a következő bútorok kerültek legyártásra és kihelyezésre az önkormányzat intézményeibe, összesen 38 darab. Helyszín 

Bútorok 

Óvoda - Marton utca 

1 db kis pad, 1 db nagy pad, 1 db virágtartó 

Óvoda - Dózsa Gy. Út 

1 db kis pad, 1 db nagy pad, 1 db virágtartó 

Óvoda - Templom 14. 

1 db kis pad, 1 db nagy pad, 1 db virágtartó 

Óvoda - Templom 15. 

1 db kis pad, 1 db nagy pad, 1 db virágtartó 

Idősek Napközi Otthona 

6 db nagy pad, 3 db asztal 

Művelődési Ház 

4 db pad, 2 db asztal, 2 db kerékpártároló, 

1 db virágtartó 

Önkormányzat udvara 

4 db pad, 2 db asztal, 1 db kerékpártároló, 

1 db virágtartó 

 

Mkavédelem és biztonság 

A gyártás során fokozottan ügyelni kell a munkabiztonsági előírások betartására, mert több olyan munkafolyamat is, van, ami magában hordozza a kisebb-nagyobb sérülések lehetőségét. A kisebb sérülések is tudnak komoly problémát okozni és az esetleges gyulladásos betegségekben is szerepük lehet. Például a szembe kerülő forgácsot vagy a bőr alá fúródott szálkát említhetjük. 

A gépek használatánál fontos az óvatos, körültekintő munkavégzés, a komolyabb sérülésveszély miatt (például: vágások, csonkolás). 

Javasolt felszerelés: kesztyű, védőszemüveg, pormaszk. 

Csak jó állapotú, hibátlan gépekkel szabad munkát végezni, és nem szabad eltávolítani a gépek védőburkolatait! 

 

Szerszám igény 

A bútorokat már akár egyszerűbb kéziszerszámokkal is el lehet készíteni, amennyiben csak egy-két darab gyártását tervezzük már a háztartásban általában előforduló szerszámokkal is el lehet kezdeni a munkát. 

Ebben az esetben a következő a szerszámigény: csiszolópapír, erősebb kivitelű kézifűrész, kézi fúró, csavarhúzó, kalapács, feszítővas vagy hidegvágó, ecset, facsavar. 

 

Amennyiben több, illetve igényesebb kivitelű bútort szeretnénk készíteni, vagy szerszámokkal jobban fel vagyunk szerelkezve, sokat segít a megvalósításban, ha van csiszológép vagy sarokcsiszoló, körfűrész, csavarbehajtó, illetve festékszóró. 

 

Gyártás 

A gyártási munkák fázisai: 

 A raklapok csiszolása 

o A tapasztalatok alapján a raklapok beszerzésénél fontos szempont az állapot. Lehet, hogy egy szebb állapotú raklap néhány száz forinttal olcsóbb, de ez a különbözet máris eltűnik, ha megkezdődik a csiszolás. Az olyan raklapok, amik készleten vagy egyéb szállításokból megmaradtak sokat kellett csiszolni, ami idő és költségek tekintetében nem volt kifizetődő. Ezért javasolt egy jobb minőségű, nem annyira elnyűtt raklap beszerzése. 

 

 A raklapok szétszerelése 

o A szétszerelési munkákat javasolt gondosan végezni. Kicsavarni minden csavart, kihúzni minden szöget a raklapokból, és csak annyira szétfeszíteni az egyes alkotórészeket, hogy ne törjenek vagy repedjenek szét. 

 

 Az egyes darabok méretre vágása 

o A későbbiekben mellékeljük néhány bútor méretezett rajzát, ami alapján méretre lehet vágni az egyes darabokat. Ezek a méretek tájékoztató jellegűek, mindig javasolt a darabok összeillesztésének a próbája, mert a használatból adódóan akadnak méretváltozások a darabok között. 

 

 A darabok összeillesztése 

o Ha az egyes darabok méretre vágása megtörtént, javasolt összeilleszteni őket esetlegesen egy-egy csavarral rögzíteni is a darabokat, hogy a kész bútor megfelelő-e. 

 

 A darabok kezelése 

o Amennyiben az összeillesztés alapján megfelelő a bútor, szét kell szerelni ismét darabokra. Az egyes darabokat javasolt összeszerelés előtt minden oldalon lekezelni (alapozóval vagy lenolajkencével) majd lefesteni és megszárítani, hogy az illesztéseknél se tegyen kárt az időjárás a bútorban. 

 

 Összeszerelés 

 

o Ha az összes darab megszáradt összeszerelhető a bútor. Javasolt csavarokkal és ragasztással rögzíteni az egyes részeket, mert így még tartósabb és erősebb lesz az amúgy is masszív bútorunk. 

 

 

Rólunk

A Tárnoki Köz-Ért Településüzemeltetési és Vagyongazdálkodási Kft. 2009. december 30-án alakult Tárnok Nagyközség Önkormányzatának 309/2009. (XII.17.) számú határozata alapján. Az alapítói cél az volt, hogy a Kft. bevételorientált piaci gazdálkodó szervezetként működve lássa el a településüzemeltetési alaptevékenységet.

Bővebben...

Hírek

Elérhetőség

Tárnoki Köz-Ért Településüzemeltetési és Vagyongazdálkodási Kft.
2461 Tárnok, Dózsa György út 148.
Postacím: 2461 Tárnok, Pf. 11.

Mobiltelefon: 06-20-934-9506

telepulesuzemeltetes@tarnok.hu

JoomlaMan